Tellus har problem

Nu har en jordbävning skakat provinsen Aceh i Indonesien. Den här provinsen drabbades hårt att Tsunamin på juldagen 2004 och nu är varning utfärdad igen.

Det är vulkaner, oljeläckor (människoklant), väderkatastrofer och jordbävningar över hela vårt klot. Håller Tellus på att rämna och kommer vi att kastas ut i världsalltet som stoft?

Nej jag tror inte det, men hon är orolig av någon anledning, vår Moder Jord!

Annonser

17 thoughts on “Tellus har problem

 1. Jag läste precis på usgc.org att det inträffat i snitt 16 stora jordbävningar Per år sedan 1900. De anser inte att det har ökat som många tycks tro. Men visst är det otäckt.

 2. Efter att jag upplevt det här på Sri Lanka och ställt mig frågan: Detta har inte skett här på tusentals år och jag är här i tre veckor, det är nog bara slumpen. Det som däremot alltid verkar upprepa sig är att det drabbar dom som har det sämst.

 3. Jag har svårt att tro att det finns någon djupare mening bakom de katastrofer som har med jordens inre att göra. Det är bara så hemskt ändå. Däremot oljekatastrofer och klimatförändringar… When will we ever learn?

 4. Ja nog händer det en massa hemskheter alltid, men vi får ju veta om det på ett helt annat sätt än bara för 10 år sen. Vill tro att vi inte är på väg mot undergången! Min son som såg filmen 2012 är lite skärrad av allt som händer – han tycker det stämmer med filmen…

 5. Jag har också undrat vad som är på gång. Hur många katastrofer har inte inträffat under bara några få år? Det kanske kan bero på skövlingarna av regnskogarna och av andra orsaker också förstås.

  Kram/Gilla

 6. Hej alla ni som tror att dessa geologiska och meteorologiska fenomen blivit fler/värre.
  Både frekvensen och styrkan har varit konstant under den tid vi har kunnat mäta dem tillförlitligt, ca 100 år beroende på fenomen.
  Att vi hör mer om dem nu än för några decennier sedan har sin logiska förklaring. Man brukar rapportera katastrofers allvar i antalet drabbade (döda/hemlösa/på flykt) och i pengar, detta för att göra det ”begripligt” för oss som inte direkt greppar t.ex. richterskalan.
  Problemet med detta är att man inte kan jämföra dessa olika katastrofer med dessa mått. Antalet drabbade ökar självklart med tiden, eftersom jordens befolkning ökat så markant de senaste årtiondena. Och värdet på skadorna ökar ju också då alla valutor tappar i värde med tiden. En jordbävningskatastrof på 70-talet som orsakade X miljoner i skador var självklart värre än en idag som ”kostar” lika mycket.
  Dessutom har nyhetsrapporteringen kontinuerligt effektiviserats med hjälp av ny kommunikationsteknologi och bättre infrastruktur, och fokuserar mer på katastrofer och elände. För femtio år sedan hade det nog inte rapporterats i svenska medier om en jordbävning i Indonesien som inte orsakade några skador, utan bara skrämde lite folk.
  Skärp er! Lita inte på media, utan tänk själva!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s