Legitimation på livstid?

Det verkar som om läkare i det här landet får sin legitimation på livstid.

”En kirurg har felbehandlat minst 29 patienter i Norge och förlorat rätten att operera där. Men det stoppar inte läkaren. Nu arbetar hon i Sverige.

Felbehandlingarna har hittills kostat den norska patientförsäkringen 13 miljoner kronor, men det känner hennes svenske arbetsgivare inte till eftersom hon inte berättat det och sjukhuset endast gjort en begränsad kontroll av henne. Informationen kommer i stället från den norska radion NRK som åkt till Sverige för att följa upp läkaren.” GP

Det är inte första gången man läser om läkare som brister i kompetens och arbetar vidare utan åtgärd i Sverige och  får ha sin läkarleg kvar.

Läkarna, vår nya adel, har stor makt och ingen vågar sätta stopp för deras framfart vad gäller löner, arbetstider eller  de misstag dom eventuellt  gör.

21 thoughts on “Legitimation på livstid?

 1. Lika korrekt vore att påstå att läkarna är våra nya livegna, och om deras relativa löneutveckling från 70-talet skulle extrapoleras lär de alla vara uteliggare kring år 2045. Fortsätter utvecklingen torde vi få se mer felbehandlingar och läkarbrist, för vilken vettig person kommer då att välja läkarkarriären framför att bli advokat, civilingenjör eller arkitekt?

 2. Legitimation på livstid….tja det verkar så, i allafall om man tar en närmare titt på vad som hände i småland, se filmen ! !

  (ev kopiera o klistra in i webbläsaren om länken inte startar)

 3. Varför måste jag lämna fram dokument som visar vad jag har för kompetens???? VArför kan ingen bara ta mig på orden och ge mig en sjuhelvetes lön???? Nädå! Vi ska kontrolleras medan de med hög lön bara ska hålla varandra om ryggen….

 4. Nämen herregud.. Hon ska ju inte få jobba med det yrket alls ju. Hoppas arbetsgivaren tar sitt förnuft tillfånga och säger upp henne. Nästa gång kanske det är ett dödsfall som inträffar!!!

  Kramisar

 5. Ruggig läsning Du har att bjuda på idag.
  Svar: Tråkigt för dig, men man behöver inte kunna allt. Det finns säkert något, som Du känner att Du är duktig på också.

 6. ja det känns inte tryggt precis att gå till en okänd läkare. tycker att regeringen skulle sätta stopp för sådanna här läkarare. Göra om hela systmet med staffettläkare. Gå tillbaks till det som varit förr. pengar får INTE tala i vårdsamanhang!! Klart att de ska ha bra löner men inte som nu. och beskydd och mörkläggning NEJ!!!!

 7. Legitimationen har både läkare och andra professioner på livsstid. I vissa länder finns krav på genomförande av vissa prov/prestationer men inte här. Det kunde vara idé att införa något sådant. Idag räcker det att du skickar in examensbevis till Socialstyrelsen och betalar ett antal hundralappar, oavsett om du är yrkesverksam eller inte satt din fot på sjukhus (eller vilket sammanhang du ingår i) på år och dag.

  Men sedan kan legitimationen ryka om du tabbar dig men hur det döms i de fallen vet jag inte.

 8. Men hörrni. Vi kanske borde stänga av ALLA läkare på livstid, så kan de leva på sina höga löner resten av livet? Ingen kan ju ändå garantera att det aldrig skulle göras något fel i sjukvården.

 9. Ja för sjutton Diter, det där låter bra! I länder där läkarna gått i strejk har man påvisat att dödligheten sjunkit avsevärt, så nog skulle det vara bättre för befolkningen i allmänhet att inte gå till doktorn!

  När det inte finns en fungerande kontroll på sjukvården så kan vilka sjuka kulturer som helst slå rot och då blir det folk som Norges sämsta läkare som sätter klorna i detta jobb som många psykopater vill ha!

  Svensk sjukvård i ett nötskal att skydda alla som gör fel, här har hela världens sämsta läkare en fristad! De kan ägna sig åt vilken verksamhet som helst och behöver aldrig ta ansvar! Tror man att sjukvården blir patientsäker och att vården är till för patienterna alls när all skit bara sopas under mattan? Naivt i så fall!

  Nä, svensk sjukvård har gått åt skogen. Har du inte turen att vara nära vän med ett leg. eller att ha fett med pengar att betala under bordet så får du nöja dig med doktorer som denna och de är tyvärr många!

 10. Ja det är ruggigt hur det är,jag har inte mycket till övers för läkare,jag har träffat på så mycket knepiga under mina år som jag vandrat runt i sjukvården.
  En läkare tyckte det var bra att jag själv tagit ut uppgifter på nätet om mina ledproblem,och tyckte att jag skulle ta med det till nästa besök. Ska man skratta eller gråta?
  Kram vännen!

 11. Hur många läkare finns det i Sverige? Hur många har påkommits med flagranta misstag?

  Medicin är inte en exact vetenskap. Varje patient är olika och reagerar på olika sätt till olika behandlingar och mediciner.

  Vilken avdelning av staten har ansvar för att endast legitimatiserade läkare anställs? Finns det något som kallas bakgrundsundersökning?

  ”Felbehandlingarna vet inte hennes svenska arbetsgivare om, eftersom hon inte berättat det…” Ursäkta min franska, men va’ fan är det för arbetsgivare, som anställer in KIRURG utan att grundligt undersoka kvalifikationer och bakgrund? Arbetsgivaren är den som jag anser skyldig i det här fallet.

  Mita – Det är faktiskt en utmärkt ide att man själv tar reda på så mycket man kan betr. den åkomma man har. Inget fel på det, tycker jag.

  Det låter här som om få är nöjda med svenska läkare.

 12. det är helt jävla otroligt! det är skillnad på folk o fä. hade jag lämnat ut fel medicin till ngn som innebar allvar´lig skada så skulle säkert min legitimation tyka fortare än vad jag kan blinka
  kram

 13. DET VAR ETT TJAT OM LÄKARNAS LÖNER

  Illa att läkaren fått jobba i Sverige. Fy ! Och ännu värre att socialstyrelsen eller åtminstone det svenska sjukhuset inte stoppar en läkare som av vårt lillebror-land Norge ansetts farlig och oansvarig. Helt otroligt ! Och sjukhusets svar ? Hon har inte gjort något fel här.. Ska de vänta tills hon dödat någon ?

  Ang läkarnas löner kan ju alla ni som slängt ur er ovett här fundera på en sak:
  Svetsare, brevbärare eller varuköpsexpedit kan man bli så fort man gått ut högstadiet dvs vid 16 års ålder. Inget fel i det, vill man jobba ska man få det.

  Vill man bli läkare läser man först gymnasium 3 år till, sen 5,5 år på universitet (att ta sig genom de åren tar dock ungefär 7 år) så läkaren har lagt 10 år extra på sin utbildning jämfört med de andra. Läkaren blir nu AT med ingångslön runt 24.000. Året efter blir läkaren legitimerad och tjänar kanske 36.000 och snittar de kommande 10 åren i 43.000

  Säg att jobbarna har en snittlön på 19.000 =228.000 per år dvs 2,3 miljoner på de 10 år som läkaren lånat pengar av CSN och ätit nudlar.

  Läkaren går de kommande tio åren och tjänar i snitt 43.000 = 516.000 per år = 5,2 miljoner Under denna tid har svetsaren tjänat ytterligare 2,3 miljoner dvs 4,6 miljoner mot läkarens 5,2 (minus studieskuld 300.000 = 4,9)

  Så 20 år efter att svetsaren började arbeta kommer läkaren ikapp. TJUGO ÅR !! Ska läkaren nu börja tokbeskattas och bestraffas för sin höga lön ???

  Sanningen är ju att många knegare tjänar mer än 19.000, en förman som jobbat sig uppåt hamnar lätt på 26.000

  Tänk efter lite alla avundsjuka människor.

 14. Oh glömde säga: Tack för en härlig blogg ! Skönt att slippa politiken, bara läsa om livet för en gångs skull 🙂

 15. Läkarnas löner?

  En grupp med lika lång utbildning är psykologer. Det är också ungefär lika svårt att komma in på utbildningarna.

  Psykologer hade faktiskt på 60-talet samma lön som läkare, men de sänkte den själva eftersom de (i den anda som rådde) menade att det var snudd på utnyttjande av patientens situation.

  Idag har psykologer en bråkdel av den lön som läkare har.

  Samtidigt som man vet att psykoterapi kan hjälpa långsiktigt om man har det psykiskt jobbigt. Det kan däremot inte de mediciner som läkarna skriver ut göra. (Om någon känner till några studier som visar på motsatsen berätta gärna. Jag har inte kunnat hitta några, dvs inga som håller normal vetenskaplig kvalité.)

  Så jag tycker nog det är värt att prata en hel om läkares löner, dvs i den del som handlar om psykiatri.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s