Petra – ett underverk

Petra, ett av dom nyaste underverken ligger i Jordanien och jag skriver verkligen under på att det är ett fantastiskt underverk!

Staden var nabatéernas huvudstad och centrum för karavanhandel. Den byggdes omkring 800-700 f.Kr och stod på topp omkring Kristi födelse, då den hade cirka 3000 invånare.

Den föll sedan i glömska omkring 1200-1300 talet och återupptäcktes av en upptäcktsresande som hette Johann Ludwig Burckhardt 1812. Jag kan tänka mig vilken underbar känsla att komma in där.

Jag är honom oerhört tacksam, för det var en upplevelse utöver det vanliga att få gå i hans fotspår!

Staden låg gömd bakom en trång ravin och vi gick ca 1.8 km med berg på båda sidor, som kan vara tvåhundra meter höga!

Vakter finns, som på gammal tid.

Kallt som attan i öknen, men nu är vandringen snart slut. Jag var tvungen att stanna till en stund. Det ligger ju där och bara väntar!

Det är bara ståpäls som gäller. En syn som man liksom inte smälter med en gång!  jag kände mig uppfylld överväldigad över detta fantastiska. Se på människorna och ni får en uppfattning hur högt det är. Allt är hugget i berg för hand!

Det är kallt och några av dom här personerna bor i staden. Det finns hemlösa i Jordanien också.

Jag har gått över den stora platsen framför templet, vänt mig om och tittar på ravinen vi nyss kom fram genom. Ser ni hur höga bergen är?

Det byggdes gravar för alla invånare i den här staden. Naturligtvis uthugget i berget!

Kultur och teater stod högt i kurs för 2800  år sedan.

Inget färgat plast här. Bergen har dom mest fantastiska skiftningar!

Två rum och kök för någon bättre bemedlad.

Jag blir helt tagen, igen, nu när jag tittar på bilderna och minns hur det kändes att gå omkring därinne! Det är stort!

Nu får ni smälta detta, men jag kommer fler inlägg med bilder från Petra!

 Ni får stå ut! 😉

23 reaktioner till “Petra – ett underverk

 1. Tack, det är mycket trevligt att du berättar och visar bilder! Jag har nämligen inte varit där själv, men känner givetvis flera som gjort det.

  Visst är det fantastiskt vad människorna kunde uträtta före de moderna hjälpmedlens tid. Fast ja, vi ska kanske inte försjunka närmare i arbetsförhållandena… ej heller talar om dem som gjorde det tyngsta.

  Jag hade nog tyckt att det är rätt otäckt att gå i den där ravinen!!!!

  Ser fram emot mer. 🙂

 2. Gud vilka byggnadsverk, att dom bara kunde, och vilken tid det måste ha tagit. Inga hjälpmedel som nu, ja man blir verkligen oerhört tagen och imponerad. Ser fram mot fler bilder,
  Kram vännen!

 3. Jag har längtat efter att kunna komma dit, sen många år tillbaka. Jag hade ett datorspel, som handlade om att resa runt världen och åka så billigt som möjligt så man fick skaffa jobb för att kunna fortsätta. Ett av målen var just Petra och bild 3 uppifrån, ser precis ut som den bilden jag såg i det spelet.

  Svar: Jag hade XP förut så det är ett större hopp mellan de två systemen. Jag har lärt mej en del sen igår. Men det är mycket kvar.

  Kram/Gilla

 4. ja vilken stad, har sett ett par bilder förut, men den är otrolig, och med bergen så höga, man kan ju inte tro det ska ligga nåt så fint innanför glipan. vi ser gärna mer bilder, kram biggan

 5. Det är verkligen ett drömresemål jag har. Jag har förkärlek för historiska platser TROTS att jag inte ens minns att jag hade historia i skolan.
  Underbara bilder, tack Veiken 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s