Vad gjorde jag i JO-burg?

Många gissade rätt. Jag åkte till Johannesburg för att en god vän blev svårt sjuk därnere och inte kunde flyga hem. Jag var som ett stöd för vännen och den äkta hälften.

Försäkringsbolaget ställde garantier och SOS-international skötte allt! Dom bokade flyg för mig och snart satt jag i den stora staden med 9-11 miljoner invånare.

När jag hade checkat in på hotellet och blev hämtad till sjukhuset, såg jag massor av dom här blommorna. Vackert, vackert!

Milpark Hospital, Afrikas bästa sjukhus och en mycket positiv upplevelse för mig.

Fina blommor att vila ögonen på, när man tar en promenad utanför sjukhuset! Vad den heter? Ingen aning!

Oj, här kom en bild från frukostmatsalen på hotellet och en av våra frukostvärdinnor. Läckra kläder eller hur?

Ni gissar alldeles rätt! Jag anlände till sjukhuset när det var lunchrast!

Maureen, en av våra favvisar sitter i receptionen den här da’n! Kolla håret!

Jag kunde inte låta bli att ta en bild av golvet på avdelningen! Kliniskt rent!

Det gick en städerska tio timmar om dagen och hon gjorde följande:

 • Bonade golvet varje dag
 • torkade alla lister, sladdar, hyllor och apparater varje dag.
 • eldsläckaren blev rengjord och putsad
 • alla sängar blev torkade och städerskan låg på knä och tvättade alla hjul på sängarna!
 • varje blad på den enda blomman torkades
 • telefonen och allt annat blev avtorkat!
 • alkogel fanns vid varje säng!

Kan Sverige lära sig något om hygien av detta?

Dessa härliga sjuksköterskor gjorde allt dom kunde för att patienterna skulle ha det så bra som möjligt! Kunniga och engagerade!

Får jag presentera Gullan? Hennes namn är långt som en motorväg, så vi döpte om henne!

Hon och alla andra har hand om två patienter och lämnar inte deras sida på hela dagen. Dom sitter vid fotändan av sängen och dokumenterar. Inte i något datorrum långt från patienten, utan man har full uppsikt hela tiden! Varje sjukling får massor av omvårdnad på det viset!

Doktor P. Rowije med massor av engagemang för alla och dessutom en duktig läkare.

Sist, men inte minst Smiley!  Alltid glad, med ett leende och ett vänligt  ord till alla! Hon hade en underbar kram till mig när jag åkte hem!

Någon gång i framtiden kommer jag att vara tacksam för att jag fick vara hos dessa fantastiska människor och lära känna dom, fast  det var under tråkiga omständigheter!

Julen firas också på ett sjukhus i Sydafrika, i 30 graders värme!

31 reaktioner till “Vad gjorde jag i JO-burg?

 1. Skönt att du är hemma igen Veiken. Ja renligheten är något för Landstinget att ta efter eller ??!! LER ! Ha en fin helg nu du och Lennart !!

 2. Vilka underbara bilder! Där har våra sjukhus lite att lära, fast ja… jag tror inte att det är samma goda ordning överallt i den stora staden. Alla sjuka får nog inte samma vård?

  Jag hoppas att din vän mår bättre och att även du själv har det bra!

  Kram

 3. Det var ju fantastiskt vilken sjukvård dom har där nere. Det är inte vi som är ledande i det fallet, kan man ju skriva under på.

  Välkommen hem i alla fall och tack för alla vackra bilder från Johannesburg.

 4. Vilken fin upplevelse att få vara där och träffa alla dessa glada trevliga människor – fast jag förstår att det blir dubbelt när du har en vän där som är sjuk. Ha en fin helg nu. Kramar!!

 5. Vad skönt att se dig hemma igen. Hoppas det gick bra för din vän. Underbara bilder du bjöd på, och jag läste med fashination om din berättelse från sjukhuset.
  Ha det gott,
  Varma kramar!

 6. Vilken fantastisk berättelse och fina bilder! Vilken städerska,inte lite arbetsuppgifter precis. Tyvärr har jag inte uppdaterat bloggen har jobbat mycket senaste tiden,men jag ville gärna kommetera ditt inlägg. Kram

 7. Hejsan skönt att du är hemma igen. Såg du att jag fick brev frås vår Stevie? Jag fick även ett paket på min födelsedag från han. Han har legat på sjukhus sen den 8 aug. Väntar på nytt hjärta. Kram

 8. Åh tack för att du sa att du var tillbaka… Hade tydligen glömt lägga till dig på bloglovin så jag har missat de uppdateringar du gjort!!!

  Jag hoppas innerligt att din vän mår väl, måste kännas hemskt att bli sjuk och speciellt i ett annat land långt ifrån vänner och familj. Jag hoppas att mina vänner skulle göra som du, hoppa på ett flyg och komma ner för stöd om jag hamnade i sådan hemsk situation.

  Ja öl är verkligen vidrigt (ursäkta uttrycket) men jag har vänner som hävdar att de kan hitta en ölsort som jag tycker om, vet inte hur det skall gå till men vi får väl se =O)

  Kram och välkommen tillbaka!!!!

 9. Gud så rent.. det var minsann skillnad mot svenska sjukhus. Nope, jag skall inte göra mig av med bilen och garage blir det inget med. Finns endast ca 7 garage på 48 hyresgäster här. Kram

 10. Hej Veiken..Förstår av inlägget att det var ett fantastiskt fint sjukhus,precis som man önskar att det ska vara,,hoppas din vän blir frisk..
  Välkommen hem oxå..Haé.Kramen.

 11. Härligt inlägg Veiken! Jag beundrar verkligen att man sitter med patienten under dagen och då menar jag MED. Tror att många i svensk sjukvård känner sig bortglömda och till och med ”till besvär”
  Välkommen hem 🙂

 12. Stevie hälsade särskilt till fyra bloggvänner. Där ibland dej. Om du går tillbaka i min blogg så får du se vad jag fick av han i födelsedagspresent. Kram

 13. Wow!!!
  Vilken resa och vilket jobb som städerskan på sjukhuset gjorde. Det skulle vara i Sverige det. Här dras ju allting in. T.om på städningen….
  Kram & välkommen hem!

 14. Det ser ut som ett fantastiskt ställe att bli sjuk!

  Många amerikaner åker till Indien, Thailand eller Singapore för sina stora operationer. Här är det så oerhört dyrt att, även med resekostnader, blir det tydligen billigare i de andra länderna. Har läst att många kvinns fixar kosmetisk kirurgi medan dom är där. Varför inte?

 15. välkommen hem igen, hoppas det gick bra för din vän. verkar vara jätte bra sjukvård där, fina bilder så vi kunde se. tack, ha en fin lördag kram biggan

 16. Sverige har en hel del att lära sig av dom vad gäller städningen..

  Vad tråkigt att din vän blev sjuk. Hoppas det inte är allt för allvarligt..
  Härligt att ha en vän som du där. Både för vännen och den respektive.

  Kramisar

 17. Välkommen tillbaka, dom klär sig alltid i så vackra färger i dom där länderna, fast vi är nog för bleka att passa i det. Tyvärr tror jag att det ligger för låg status i städningen i det här landet och sjukhusledningarna prioriterar bort det. Varför skall egentligen inte en städare kunna få utnyttja sina kunskaper för att få göra ett bra jobb. På Danderyds sjukhus hade man satt tiden till att städa en toalett till en minut. Så skitigt har inte jag ens hemma hos mig.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s