Håll ungarna borta…….

Vinner du på en trisslott, lite eller mycket pengar, spelar igen roll. Håll ungarna borta från lotten.

En mamma skulle lösa ut en vinst på svindlande 50:- och lät sin lille son, 6 år, lämna fram lotten, men fick tji!

Svenska Spels nya 18-års gräns gällde och  pojken gav sin mamma lotten för att lösa in den, men det hjälpte inte. En minderårig hade vidrört lotten, så mor och barn fick gå lottlösa, nåja inte lottlösa men utan vinstlösa, därifrån!

Hur tänkte dom i affären?

25 reaktioner till “Håll ungarna borta…….

 1. Hej! Jag jobbar i affär och har fått ta del av Svenska Spels utbildning kring den nya 18-årsgränsen, och personalen på Konsum gjorde faktiskt helt rätt. De följde Svenska Spels regler.

  Svenska spel har nämligen valt att förbjuda langning (de använder ordet i sin utbildning) av lotter/vinster till minderåriga. Detta betyder att om man ser eller hör att någon vuxen ska köpa ut en lott, eller hämta ut en vinst åt en minderårig, ska ombudet (konsum i det här fallet) säga nej.

  I Svenska spels utbildningsmaterial dyker just det här exemplet upp, och man bryter alltså mot deras regler och kan bli fälld i en kontroll om man betalar ut vinsten.

  18-årsgränsen tillkom för att barn inte ska handskas med lotter. Alltså är det mammans fel. Enligt Svenska spel…

 2. Håller helt med dig, helt absurt! Vi har ett uttryck på bohuslänska: ”Är de inte skedda, så är de häfta!”( Fritt översatt: Har man inte diareé så är det förstoppning) Det uttrycket är gångbart här! Kramiz

 3. Ojjjjjjj, så korkat! Om nu mamman var med, så… Idiotregler går aldrig att försvara.

  Om de nu ändå vill ha idiotregler, då får de också vara så goda och upplysa tydligt om dem:

  ”Om en person under 18 år vidrör lotten, faller ev vinst till lotteriägaren!

  Halleluja!

  Men trevlig dag önskar jag dig!

 4. Sverige är ett paradis för människor som hatar barn och ungdomar. Jag skulle utan tvekan vilja påstå att Sverige är ett av världens mest ungdomsfientliga länder. Lagstiftningar som denna är ju rent löjeväckande!

 5. Willhem,,,,,,,du får skilja på vem som skall langa eller är mindreårig, killen är 6år och skulle hämta sin present, skärpning om du inte kan avgöra vem som du betalar ut vinster eller köper låter, BYT JOBB

 6. Jag hade nog inte reagerat om det varit så att de bara hade vägrat betala ut vinsten till den lilla grabben, men man morsan hans skulle bli utan vinsten, det tycker jag är lite fel. Hade lillgrabben fått gå hem till mamma och sagt Jag får inte hämta ut vinstpengarna, jag är för ung. Så haft förståelse för det hela. Men att mamma blev utan vinst känns fel…

 7. Jag tror att informationen måste bli tydligare ut till föräldrarna i så fall. Jag tror att många (som jag) tolkar det som att det är eget spel – kanske i synnerhet på hästar och liknande – som inte är tillåtet. Att familjen köper varsin trisslott på fredagen och skrapar tillsammans har nog knappast någon reflekterat över att det skulle vara olagligt (vilket det uppenbarligen är).

  Med tydligare menar jag att det bör gå ut t.ex. vilka konsekvenser det kan bli om en 6-åring vinner på sin trisslott. Givetvis är det svårt att skapa regler som är ”lagom”. Regler blir lätt rigida, men då bör informationen vara glasklar – eftersom de flesta nog inte skulle kunna tänka sig att de gjorde något omoraliskt eller olagligt om de köpte en skraplott till sitt barn….

 8. Wilhelm, det utbildningsexempel du refererar till gäller säkert en tonåring och en oberoende vuxen person. Och då liknar det langningsfallen vid Systembolaget. När det gäller föräldrar, och det måste ha varit uppenbart i det här fallet med sexåriga sonen, gäller helt andra regler. Det går inte att neka en förälder att agera, och det är väl inte helt omöjligt att det går att hitta någon brottsrubricering på Konsums personals agerande. Sannolikt går de fria p g a bristande uppsåt; dumhet är faktiskt ibland straffbefriande.

 9. Eftersom det mig veterligt inte finns skrivet någonstans på trisslotterna att ett barn inte får hämta ut en ev. vinst så borde de affärer som säljer lotterna muntligen informera ”alla köpare” om att man inte skall överlåta en vinstlott till ett barn för de får inte lösa in den.

  Fick själv ett antal trisslotter i julklapp. På en av dem vann jag 50 kronor. Vinstlotten gav jag till mitt barnbarn som tack för att han hjälpt mig skotta bort en massa snö.

  Mitt barnbarn (13 år) fick inte ut vinsten och inte hans föräldrar heller som var med honom. De gick då till en annan affär och föräldrarna lämnade vinstlotten till butiksbiträdet som betalade ut 50 kronor som föräldrarna omedelbart redan i affären lämnade över till sonen (mitt barnbarn).

  Jag hade givetvis ingen aning om Sv. Spels hårda regler för vinstutlämning för då hade jag inte utsatt honom för det obehag han fick utstå i affären när han och hans föräldrar nekades pengarna på vinstlotten.

  Jag har full förståelse och vetskap att det är förbjudet att sälja lotter till barn och ungdomar under 18 år. För ingen kan ju vilja locka dem till att de skall bli spelmissbrukare men en trisslott eller tipsrad någon enstaka gång tror jag inte någon under 18 år tar skada av eller hamnar i spelträsket för.

  Stolt mormor

 10. Ja, nog har butikspersonalen övertolkat eller snarare feltolkat de nya reglerna. Langning är förbjudet, javisst, men i det här fallet kan varje normalt funtat och tänkande butiksbiträde se vad det handlar om. Situationen blir löjeväckande, och bidrar förmodligen också till att butiken i fråga förlorar kunder.

  För övrigt så finns det liknelser även med alkoholförsäljningen i COOPS butiker. Jag, en synbart medelålders man, nekades att tillsammans med mina övriga matinköp (runt 400 kr) köpa två (2) burkar folköl, eftersom det 18-åriga (?) butiksbiträdet menade att jag inte kunde bevisa att jag hade rätt ålder inne eftersom jag inte hade min legitimation med mig!!!!! Jag är en bra bit över 40, med grått skägg och hela baletten. Ingen tvekan om att jag är äldre än 25, än mindre 18, för alla med två ögon och en hjärna att tänka med samt vanligt folkvett! Biträdets min och tonfall kändes som om hon faktiskt djävlades! Hon passade till och med på att höja rösten ordentligt så ALLA andra kunder inom 20 meters radie förstod att den här mannen minsann inte var betrodd med att köpa folköl, inte.
  Gissa vem som inte handlar hos COOP något mer, och rekommenderar alla han möter att likaledes upphör med det!

 11. Det är ju löjligt… Skydda barnen i all ära men jag tror knappast en sexåring blir spelmissbrukare av att få en trisslott av mamma en gång. Jag spelade bingolotto betydligt fler gånger under en period när jag sålde lotter i trettonårsåldern och fick inte minsta tillstymmelse till spelmissbruk.

 12. Idag på Coop i farsta gav jag en trisslott med vinst på 50 kronor till min son (2,5år) som räckte fram den till butiksbiträdet. Blev nekad och ombedd att gå till annan butik eller komma tillbaka senare. Dessutom reagerade biträdet kraftfullt ungefär som att jag begått ett allvarligt brott eller nåt. Fick inte heller nån förklaring utan fick själv räkna ut vad det handlade om.
  Ganska komiskt, min son är 2,5..uppenbart att han inte har nån aning om vad en trisslott är..

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s