Vad har dom som inte vi har?

Lönerna varierar stort bland oss i det här landet. Allt från Handelsanställda, Livsmedelsarbetare och Kommunalare, som ligger runt 20000:-/ månad och ska klara sig på det.

Näringslivstopparna tjänar ungefär 40 gånger mer än en industriarbetare, som i sin tur tjänar mer än dom lägst betalda grupperna (se ovan)

Vad i helsefyr gör och kan dom som vi andra inte kan?

Jo, mer ansvar, högre utbildning och ska leda ett företag. Visst, jag tycker att dessa höga herrar  och damer ska ha högre lön.  40 gånger mer är helt vansinnigt!

Det är helt absurda löner dom håvar in och kan dessutom  inte förstå att folk inte begriper att dom är värda varenda öre och mer till.

5 gånger högre lön kan väl vara OK.

Ett litet räkneexempel. Anta att en industriarbetare tjänar ca 25000/ mån. Då går det snabbt att räkna ut att i dessa lönekuvert ligger 1 miljon (minus ev. skatt)

Då vet vi att 12 mille/ år är småpotatis i dom allra största sammanhangen.

Med glädje redovisar GP och HD idag att föskollärarlönerna är höga!

Ingångslön 26000:-/mån  på vissa håll! Visst, gläds åt det, men det är skamligt  att ett av dom viktigaste yrkena får en spottstyver i jämförelse.

Vad kan vara viktigare än att fostra och forma våra kommande generationer till trygga, socialt kompetenta och med stor lust att lära?

13 reaktioner till “Vad har dom som inte vi har?

 1. Offentlig sektor är skild från privat. Vad ett privat företag är villigt att betala för en kompetent vd som ska driva företaget i rätt riktning är inte statens eller ditt problem.

  Det är utbud/efterfrågan på den privata marknaden, det finns tusentals människor som kan göra golvjobben, men desto färre som har kompetens nog att leda stora företag.

  Rätt enkelt egentligen, vi har trots allt en marknadsekonomi, och glöm inte att det är cheferna som till stor del betalar för barnomsorgen samt andra offentliga tjänster.

  1. Glöm inte heller att VD och höginkomsttagare skulle stå sig slätt UTAN förskola och offentliga tjänster. Ingen utbildning – inga chefer.
   Enkelt min käre Watson!

   1. Hur tänker du nu? Vi betalar alla skatt, skatten går till (bland annat) offentliga tjänster. VD:ar betalar skatt, lärare betalar skatt. Vad är det du vill få fram?

    Jag försöker inte spela ner den offentliga sektorns roll i samhället, men att lönerna är lägre där än inom privat sektor säger sig självt. Vad privata företag är beredda att betala för sina chefer är helt och hållet upp till dem. Vill man tjäna mycket pengar så får man välja en utbildning som leder till jobb inom privat sektor, inte lärarutbildning.

    Visst kan jag också tycka att lärare (och andra inom offentlig sektor) förtjänar en löneökning, men det går inte att flytta pengar från privat sektor till offentlig genom andra medel än skatt, och med en lön på 12 miljoner går över 50% till staten och därmed det offentliga.

    Jag tycker moraliserandet över VD:ars höga löner är absurd.

 2. Så mycket pengar har vi aldrig fått. Gubben går på aktivitetgaranti o får 7000/mån. Jag jobbar 80 % o får 17000- skatt i mån. Kram

 3. Vi som jobbar med människor och gör ett viktigt jobb har definitivt inte för höga löner… hörde om detta idag på morgonen, helt galet!
  Hoppas du får en fin måndag!
  Kram Elenor

 4. Visst handlar det om utbud/efterfrågan, men det handlar också om att de som väl kommit upp till toppen beviljar varandra ibland i mitt tycke orimliga förmåner. Sådant förekommer även inom offentlig verksamhet, förresten…

  Vi behöver friska företag och goda ledare för dem, det är utan tvekan sant. Men jag tenderar att tycka att alltför stora skillnader skadar samhällsmoralen på ett menligt sätt.

  Något som stör mig är att samhället så ensidigt gynnar förskoleköret. De föräldrar som själva vill ”fostra och forma” sina barn är kraftigt diskriminerade. Jag tror inte på ”betald empati” i alla lägen. 🙂

  Hoppas att du får en trevlig måndag! Kram

 5. Yrken inom skola, vård och omsorg är alla traditionella kvinnoyrken och sådana lönar sig sällan i längden. Dock glädjande att förskollärarna får hyfsade löner.

  Kram

 6. Visst är det bra att ingångslönerna är höga, men sedan kommer man inte så mycket längre.
  Själv har jag både högskole- och universitetsutbildning
  (förskollärare och specialpedagog), har jobbat 40 år inom
  förskolan och tjänar inte ens 30.000:-.
  En man som har samma långa högskoleutbildning som en förskollärare tjänade för några år sedan 5.000:- mer i månaden.
  Klyftan har inte sjunkit.
  Vem skulle klaga på att en man får 26.000:- i den privata sektorn?

 7. Jag har 80% tjänst och har en lön på 14.500. Mitt OB för att jobba natt, helg som vardag är 18.75:-/timma.

  Här snackar vi om låglönegrupp!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s