Fler ringer till Bris…..

I går var jag på mitt gamla jobb, en förskola i Göteborg, som har ett mycket gott rykte sedan många år, både i stadsdelen där den ligger och även utanför.

Jag möter numera en pedagog-grupp som gör allt för att barnen ska må så bra som möjligt, men det är inte lätt att ens försöka uppfylla alla mål och krav som finns.

Nu fick jag höra att förskolan ska drivas som ett företag och att budgeten är mycket snävt lagd. Enligt pedagogerna finns endast pengar till lönerna, punkt, slut!

Om någon blir sjuk eller behöver vikarie, finns alltså inga pengar till det, vilket innebär att det är minus  i budgeten redan från första dagen en vikarie kommer in.

Vad innebär det konkret?

Jo, pengarna ska hämtas hem någonstans och då ska fler barn sättas in!

Idag finns det 25 barn på avdelningen 3-5 år och ca 17 barn på avd 1-3 år!

Personaltäthet?

3 heltidstjänster/ avdelning och eftersom förskolan är öppen 12 timmar/dag, finns full personalstyrka, mellan 9 – 13.30 varje dag! Utöver jobb i barngrupp, är det möten, planering, utvärderingar, personalmöten, fortbildning, föräldrasamtal, föräldramöten, IUP (individuell utvecklingsplan) mm. mm

Jag undrar dessutom: Vart tog all resurspersonal, för barn som behöver, vägen?

Barnen som växer upp med alla dessa kontakter och brist på tid från den vuxne sätter sina spår. Larmrapporter kommer hela tiden, Skolinspektionen, Skolverket, psykologer och pedagoger ser faran med denna förvaring, men det är bara pengar som gäller och satsning på barn och unga finns inte på kartan vad politiker än säger..

När barnen blir äldre är det paybacktime! Fler och fler unga mår dåligt och vad är då naturligare än att ringa Bris!

Är det konstigt?

17 reaktioner till “Fler ringer till Bris…..

 1. Inte ett dugg! När våra barn gick på dagis så fanns det 15 barn på avdelningen och 4 tjänster. En giganstisk skillnad som också gav en helt annan kvalitet!

 2. Behövande barn är det väl ingen som behöver längre? Sååå…?

  Interner kan numera få skattefria skadestånd pga att de blir stressade av fängelsevistelse! (Östran 8/2)

  Kanske barnen kan få det oxå?

  Fler må bli medvetna om ekonomin – vad som kostar etc.
  Landet har råd med att följa upp vad vi skriver och pratar om – då har vi oxå råd med att redovisa vart pengarna tar vägen.
  Redovisa varenda krona! Mer redovisning åt folket!

 3. HEJ.Tur att det fin Bris så att ungdommar kan ringa,när dom känner sig ensamma.Fast tur att finns Linjer för vuxna med.ha en skön dag.imorgon lova nytt oväder.få man stanna inne.kram

 4. Ja du, så är det överallt. Thea skulle få plats på dagis i jan, men får det inte för pappa är ju hemma. Så låt det inte när dom ställde sej i kö. Finns ingen plats. Kram

 5. Vaddå minus i budgeten? Man sätter väl inte in vikarier?
  Problemet när man ska driva något som ett företag är att man då gärna vill generera vinst… då får barnen lida. De startar ju inge proteststormar eller kotaktar tidningarna precis.
  Om de anställde gör det så är de inte välkomna tillbaks längre.
  Eller som vår chef sa angående Facebook; antingen är man med på resan eller så är man det inte.
  (Låter lite Bush tycker jag)

 6. Tänk att det ska vara så svårt och så snålt med pengar och resurser.Barnen är ju våran framtid och det käraste vi har,eller? Nog borde det väl kunna satsas mer på dom. Det ger ju så mycket tillbaka i slutänden. Mår barnen skit när dom kommer upp i tonåren så kostar det pengar med allt vad det innebär.
  Man blir faktiskt mörkrädd när man tänker på framtiden,både vad det gäller barn och äldre.
  Kram vännen!

 7. Ibland undrar jag hur kortsiktigt politikerna tänker. Man kanske skulle skriva dem på näsan att det är barnen idag som kommer att ta hand om beslutsfattarna när de bli gamla. Hur kan man spara in på sin egen framtid undrar jag.

 8. Jag känner så väl igen det där från skolans värld. Betyg ska vi sätta också, rättvisa ska de vara… Bla, bla… Vikarier är endast ett ord i lexikon. 32 elever i en klass, en lärare… med krav på att se alla och att alla får godkänt.

  Barnen far illa, men ingen bryr sig. Det handlar inte enbart om antal personer inom barnomsorgen och skolan ens, utan även andra frågor. Ingen behöver barnen idag, men alla behöver så mycket ANNAT…

  Människor har blivit som förgiftade råttor, slavar under konsumtionshysterin. Mänskliga värden får ständigt ge vika.

  Ja, du vet att jag skrivit en hel del om dessa frågor. Inte vidare populärt, men angeläget… Rätt eller fel, men värt att diskuteras. Om och om igen.

  Hoppas att du får en bra dag!
  Kram

 9. Man blir så trött, det är våra barns arbetsmiljö det handlar om. Hade vi vuxna haft det på liknande sätt hade fack och arbetsmiljönämnd kallats in per omgående. Det är precis som man kan göra som man vill med barn för de protesterar inte med ord ändå.

  Nä fy fasen säger jag. Det skall bli skönt att vara ledig ett tag med bebis för då får resten av barnen kortare dagar de med. Min yngste är på en avdelning som bara har 12 barn på två personal men han vantrivs ändå. Han vill hellre vara hemma. Jag får ofta höra hur hinner du med alla dina barn och då har jag fem barn. Hur hinner personalen med 17-25 barn? Det kan inte ligga annat än förvaring i det. Stackars personal säger jag..här utbildar man sig till något man tror på så blir det så. Nä jag beundrar alla de som orkar fortsätt jobba efter de förhållande.

 10. Uhhh jag blir så ledsen det är förskräckligt att det är på detta sätt. Vart bär allt iväg för våra skatter i livet – de små oskyldiga barnbarnen som inte alls har bett om detta på sin färd genom livet. Privatisering och vinstjakt är för bedrövligt – så har det blivit i samhället och politiken numera.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s