Hårdträning gäller…

Elransoneringssystem i Sverige förbereds om en katastrof skulle inträffa. Vi slösar med våra resurser trots att elpriserna stiger mot himlen och elbolagen skär guld med täljknivar.

Jag tog en runda och kollade hur det ser ut hemma hos mig.

 • I sovrummet är väckarklockan på dygnet runt – går med el
 • I ett litet rum står basen till vår trådlösa telefon och visar gröna lampor hela tiden
 • Där finns också ett modem och en trådlös router
 • I TV- rummet står vår LED TV på standbyläge – går inte att stänga av med mindre än att dra ur kontakten.
 • I vardagsrummet finns ingenting som drar ström….
 • I badrummet har vi komfortvärme i golvet – skönt, men elkrävande
 • I köket finns ju kyl och frys + en micro som hela tiden visar vad klockan är.
 • Tvättstugan finns heller ingenting som drar ström.
 • Myslampor i varje fönster som tänds när det blir mörkt.
 • En timer i varje fönster som drar ström dygnet runt

Vi slarvar en del med att släcka lampor varje gång vi går till ett annat rum, tyvärr.

Kommer katastrofen, så kan i alla fall vi spara en massa el.

Jag tror att jag ska lägga mig i hårdträning redan nu och spara el. Jag kommer ju att tjäna en slant också!

Det är bra att vara förberedd om det värsta skulle hända!

Hur har ni det? Är ni duktiga på att spara på elen?

16 reaktioner till “Hårdträning gäller…

 1. Godmorgon Veiken m. Prince!
  🙂
  Just nu håller jag på att göra frukost och idag blir det Kungsörnens Ideal makaroner med Heinz Ketchup.
  Alltså är såisen på, plus kyl/frys men ingen klocka på min micro i köket/kokvrån(?).
  🙂
  Här i rummet (bor i en etta) har jag just nu TVn igång, samt batterierna för min HeartWare står på laddning samt transformatorn till den om jag vill koppla över mig till el står på standby dygnet runt.
  🙂
  Hade en kompis som på 90-talet klagade på höga elräkningar. Han använde diskmaskin 3-4 gånger om dagen(även om han bara använt en tallrick, en kniv, ostkniv och kaffekopp till frukosten) hade alltid en lampa tänd i hallen, en lampa tänd bakom TVn, lampor ovanför alla blommor samt lampan tänd på toaletten!
  😦

 2. Jag tror att 10% av all hushållselförbrukning (borträknad uppvärmningskostnader) är just standbykostnader. Jag drog mitt strå till stacken idag genom att hänga ut tvätt 😉
  Någon gång skall bli den första 😛

 3. Jag sparar så gott det går. Har kopplat en sladdvinda från vägguttaget med avstängning till . Där har jag Tv, stereo, dvd, laptop, boxern och lampa inkopplad. Bara att trycka av när man lägger sig. Kramiz

 4. Jag försöker att släcka lamporna/lampan, när jag går ut från ett rum. Men det finns ju mycket stand by. TV, DVD, Video, micron,telefoner och datorer. Men jag brukar försöka stänga ner min dator, så batteriet tar slut ibland. Det sparar på batteriet och man behöver inte köpa nåt nytt så fort. De är ju dyra. Jag har bestämt mej för att koppla datorn till ett eluttag där man kan stänga av med en knapp. Det får bli gjort snarast. För jag har en sån där dag, då saker och ting blir gjorda.

  Kram/Gilla

 5. Både ja och nej. Men nog är vi beroende av elen i alla fall. Teknikens under hör liksom till. Men jag är bra på att släcka lampor, lufttorka tvätt, ha ganska låg inomhustemperatur o tänka efter innan jag tvättar. Tror inte det räcker långt men bättre än inget väl…

  Kram

 6. Jaaa, fryser allid om händerna, skruvar ner element i vårt energislukande hus. Direktel, som vi köpte på 80-talet när ingen människa pratade om annatän god el….

  En sak har vi gemensamt, klockan som visar stora illröda siffror i taket. På hela dygnet. Andra apparater står aldrig stand by, men elen kotar skjortan för oss….

  Och lite förb. är jag nog på diskussionen spara el lördag den 26:e.
  De som verkligen ska spara är stora elkonsumenter, släck reklamskkyltar, dra ner på viss energislukande industri, motortävlingar, flyguppvisningar m m som slukar energi, el och annat energikrävande….
  Men som alltid är det de små konsumenterna som ska anmodas att spara. Och gärna det, men det finns större syndare än oss!!!
  Kram!

 7. Min gubbe är kilowattjägare.Han släcker överallt så att man får treva sig fram……..!Det är viktigt att man tycker det är roligt ,annars blir det en plåga.Men det är mycket man kan lära sig att tycka om!Kram!

 8. Vi är nog rätt dåliga på spara ström, tyvärr. Hos oss finns exempelvis ingen möjlighet till fjärrvärme (eller fjärrkyla), det finns inte ens centralvärme i husen. Så alla brassar på med sina egna AC (som gör värme/kyla) och element av olika slag.
  Elen är helt klart vår dyraste kostnad. Tur att vi bor så litet 😉

 9. Ja jag är duktig på att spara el, för jag har ju värmeljusförbrukning härhemma hihi 🙂 men som du skriver om allt annat, så får man nog börja tänka efter! Kram

 10. Nej inte ett dugg bra på att spara el. Tänker ibland på min gamla mamma som verkligen kunde konsten att spara på ”strömmen” som hon sa. Hon släckte lampor i rum som hon inte vistades i och det hade hon gjort hela livet. Tänk så det ändrar sig.

 11. Vi övergår till lågenergilampor så snart en vanlig glödlampa går. Vi har TV, boxer, Video, DVD, Stereo och liknande kopplade till skarvdosa med on-offknapp, inget på standby.

  Vill dock inte köra med kolmörkt hus varken nattetid eller när vi åker bort – ty det är ju att locka tjuven till villan!!!! Nån måtta får det ju vara på sparandet 😉

  Utomhus har vi LED-lampor som drar mindre ström.

  Vi har luftvärmepump när vi drar ner pannan, det spar energi. Vi eldar också i öppna spisen som komplement ibland. Sen är det ju mysigt också.

  Kram!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s