Läckra bilar

Jag är  ingen bilentusiast och anser att bilen är ett fortskaffningsmedel, som ska fungera och inget annat!

I Köping finns ett bilmuseum och jag blev helt tagen av alla läckra bilar från förr. Museet är världsberömt och tyvärr fick jag inte ta bilder därinne – men ni kan gå in och njuta av alla bilderna på bilarna.

HÄR .

Råd vid möte mellan häst och automobil.

För båda parterna att iakttaga:

 1. Kör alltid på rätta sidan af vägen, framför allt vid svängande hörn, där ni icke kan se eder för.
 2. Varen höfliga mot hvarandra. Genom tillmötesgående kommer man längst och båda äga lika rätt till vägen.
 3. Kör alltid med tända lyktor efter mörkrets inbrott.
För körsvennen att iakttaga:
 1. Var själf lugn och uppskräm ej hästen genom skrik eller onödigt ryckande i tömmarna.
 2. Glöm ej, om hästen vid passerandet visat oro, kastar eller stegrar sig, att mana fram djuret med med piskan och hålla det ”framme vid hand”
 3. Spänn icke ifrån hästen, ty efter ett fåtal med lugn behandlade möten visar hästen ingen oro. (Gör en jämförelse med velocipedmöten förr och nu samt kom ihåg att automobilen är framtidens åkdon.
 4. Lämna aldrig kuskbocken och släpp ej tömmarna.
För automobilförare att iakttaga:
 1. Sakta in i tid och lämna största möjliga plats för mötande
 2. Är häst orolig, stanna auton och så fort anledning dertill finnes, även motorn.
 3. Var hjälpsam mot körsvennen. Låter häst ej lunga ner sig, afstig, tag hästen vid betslet och led den förbi automobilen. Se icke hästen i ögonen, den blir häraf orolig!
 4. Signalera och kör alltid sakta i kurvor och håll väl åt svängen till vänster, men skräm icke eventueltt mötande häst med onödigt tutande.

Regler från 1907

Läs begrunda och kör försiktigt!
Det är vackert i Köping!

26 reaktioner till “Läckra bilar

 1. Bra att veta när man möter en häst *ler* Fast jag har inte sett några på gatorna sedan natomötet i Åre då var det ridande polis här !?!?!

 2. Ja, det är där verkligen!

  I vår lilla håla visas gamla bilar upp en gång om året. Dels på en utställning, dels en cortege. Jag som har samma grundsyn på bilar som du har njuter av att få se alla skönheter. Bilar kan vara riktigt vackra.

  Kram

 3. I runda slängar har du räknat rätt, men ha hade en provanställning för vi skulle de hur jag trivdes och de med mig…. inget om att jag inte hade någon erfarenhet men det är det jag faller på, så lite tråkigt…. 😦

  Hoppas med proverna är bra på ett sätt, men sen vill jag ju veta varför jag är så trött… 🙂

  borde ta en roadtripp i Sverige! 🙂 Finns så många fina orter och upptäcka! 🙂

 4. Så kul att gå runt och titta på gamla bilar och visst reagerar man om man ser en gammal bil på vägen. Ibland så får man ju faktiskt se en sån komma rullandes.

  Vilken svenska säger jag. Det var då det – svenskan är väl inte så mycket bätre nu men alla slangor.

  Kramar!

 5. De där trafikreglerna är inte helt fel nuförtiden heller. Och de där om hur kusken ska bete sig stämmer till punkt och pricka!

 6. Hej du..Ja dom var eller är läckra att se på dom gamla bilarna..Men att finna dom djupt inne i våra skogar är inte så kul,,plus alla andra sopor som folk slänger där..Javisst kan man undra hur dom tänker,men troligtvis är deras huvuden tomma,bara ett vacum..Haé Kram.

 7. Missade ni spårvagnsmusset i Malmköping? Det får ni ta nästa gång då, där har de till och med en 4:ans spårvagn mot Mölndal.

 8. Oj vilken vacker bild!

  När jag var och tågluffade 1979 så var jag och min kusin på den farm där hon hade gått språkkurs. Vi fick låna hästar. Min var en aning orolig och jag lyckades backa in med hästen i en bil så det blev en buckla (på bilen, alltså, hästen klarade sig utan men).
  Du kunde inte ha gett mig dom där reglerna tidigare, va?
  😀

 9. Jadu! Det var ingen som trodde att automobilen skulle skulle bli så populär. Det var bara dom riktigt rika som hade råd att ha dom, och många tyckte det var en fåfäng/livsfarlig sak. Folk reste inte omkring så mycket som dom gör idag, och det väl tack vare bilen och sedan flygplanen som fått ekonomin att snurra på och vanligt folk att få uppleva lite lyx, som att resa. Tack vare bilen så har hästen fått en lite lugnare tillvaro också, och deras livslängd har fördubblats. Tänk om oljan försvann. Vad skulle vi göra då?

 10. Visst har trafikreglerna ändras sen dess. Då var det inte många som var ute på vägarna och for. Nu far vi runt där alllihopa. Men det kul med nostalagi, speciellt när det gäller gamla bilar….

 11. Nu har jag kikat på alla fina bilder du lagt in, jisses vilka pärlor till bilar,och så välskötta. Kul att läsa anvisningarna hur man ska köra vid möte av häst,*ler*…det var tider det,
  Kramiz!

 12. Gamla bilar är härliga, kul att få kika på dem! =)
  Jag har en nybliven mamma bland kompisarna men de fick en pojke och vi gav henne ett kort ikväll!
  Kram Elenor

 13. Tänk vilken utveckling som skett på relativt kort tid…Nu är det bilar överallt och häst o vagn tillhör det exotiska inslaget i dagens samhälle…här kommer de fram varje år på julmarknaden…kanske är en hjulmarknad…hihihi…kramiz

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s