Vad är alternativet?

Tyskland ska avveckla sin kärnkraft och 2022 ska det vara slut och andra kraftkällor ska stå för energiförsörjnigen.

Vilka då? Kol, koks, olja, torv, gas??

Om någon eller några av dessa källor ska bli deras huvudförsörjning, hoppas jag  att det aldrig kommer att blåsa sydliga vindar och täcka oss med äcklig rök och smuts från kraftverken.

Ska hela Europa bli som Ruhrområdet var en gång?

Tyvärr ser det ut som Sverige har den tredje sämsta kärnkraften, vilket är förfärligt, men ska vi välja ren eller smutsig energiförsörjning?

Det är som att välja mellan pest eller kolera!

Annonser

12 thoughts on “Vad är alternativet?

 1. Precis när jag läser ditt inlägg ser jag detta på nyheterna. Jag hoppas att man ska hitta en ersättning som är hållbar och miljövänlig men har en känsla av att man inte satsar tillräckligt mycket på just den uppgiften!

 2. Tydligen så fattar inte folk att man måste ersätta kärnkraften med något annat alternativ, vi kan liksom inte gå tillbaka till 1400-talet, vi måste ha en ersättare, och mig veterligen så finns den ersättningen inte ännu, den har liksom inte uppfunnits..om man säger så, och just därför kan vi inte avveckla kärnkraften, för då går världen under.

 3. Maud O/Energimyndigheten utreder att Tyskland skall kunna placera 30000 vindsnurror i ”det obebodda” svenska landskapet!!!

 4. De enda ulitimata energikällorna är väl vindkraft, vågkraft och liknande. Men de lär inte räcka till att försörja våra behov, speciellt inte som nu också Kina vill kunna bli en högkonsument av energi. Jag har varit skeptisk till kärnkraft, men vad är det realistiska alternativet?

 5. Vind och vatten kanske? Man kan ju tro att det är de i varje fall. Norra Tyskland är fullt av vindkraftverk och i Östra Polen såg vi att de har fabriker som bygger dem. Billigt och bra för tyskarna. I Polen där vi bodde eldades med kol för att få igång spisar och varmvatten och annat. Härliga svarta rökpelare från vartenda hus.

  Ha en fin dag

 6. Energiförsörjningen måste utvecklas och det så snabbt som det är möjligt. Inte ska vi gå tillbaka till kol o kolja, haha, olja, menar jag givetvis.

  Men inte är det OK att vi människor använder oss av energikällor som innebär så stora risker för vår planet som vi gjort under de senaste århundraden!? Kärnkraften är ren så länge som den uppför sig som människan vill, men vi kommer förmodligen aldrig att kunna styra den helt. Det visar historien redan efter knappt 100 år, eller hur länge den nu funnits. Efterverkningar av Tjernobyl är både tragiska och oerhörda, efterverkningarna av japanska kraschen vet vi inte än.

 7. Jag hoppas att detta ger den förnybara energin en push så man utvecklar den och förbereder för ett Europa UTAN kol, kärn, ved och annat nedsmutsande kraft.
  Jag tror inte att man i Tyskland har som ambition att det ska bli som Ruhr, tvärtom är det hela ett grönt beslut. Nu gäller det bara att gå åt rätt håll för Tyskland.. och sen är det för oss att följa.

 8. Sverige måste satsa mer på att utveckla alternativa energikällor som vind,vatten och även solenergin tycker jag vi skall satsa på. Här i Norrtälje har vi en del hus som faktiskt värms med solenergi. Kanske inte fullt ut men de har det som ett fint kompliment till den vanliga energi och dessutom samarbetar de med vårt lokla bolag Norrtelje energi som köper upp överskottsenergin som inte används på sommaren och låter gå rakt in i elnätet. Detta är just nu en försöksverksamhet. De ser rätt kul med alla solceller på taken. Till om med ja har skaffat solcellslampor till sommartillhållet. Man måste ju vara med i gänget…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s