Ett stort misslyckande

Många unga kan tänka sig att sälja sin röst och tycker inte det är viktigt med demokrati och vill ha en stark ledare!

När ungdomar tänker så, är det något som har gått riktigt snett och det är inte deras fel. Felet ligger hos oss vuxna, som tar alla demokratiska förmåner för givna och sällan diskuterar och tar reda på vad en demokrati egentligen är.

Våra ungdomar tar gärna för sig, har åsikter om det mesta och tror att det är för evigt. En demokrati måste hela tiden försvaras och återerövras.

En stark ledare, som våra ungdomar vill ha, kan i en ickedemokrati eller diktatur med ett pennstreck ta bort yttrandefriheten, tryckfriheten och åsiktsfriheten och då sitter vi där och vårt demokratiska land är bara ett minne som vi inte kan få tillbaka!

Det gäller för alla att försöka tala om vad det egentligen handlar om och inte att friskriva sig från ansvar, bara för att man inte är intresserad av politik! Vad dom dessutom bör veta är att politik är allt som rör oss i vardagen……

Vi har alla ett ansvar för att vår demokrati förblir levande!

26 reaktioner till “Ett stort misslyckande

 1. Jag vill vara ute i solen idag,men orka inte för att jag är helt matt idag.kräkte hela dagen igår.Ligga lågt idag.sen om man kan sola imorgon.Ha ens kön dag i solen.kram

 2. Hej vännen. Så sant det du skriver. Våra ungdomar behöver vakna upp och vi föräldrar måste hjälpa dem att förstå. Här har vi riktig sommarvärme idag. Helt underbart. Ha en bra dag.

 3. Hej Veiken,,Ja så sant,demokratin måste försvaras och utvecklas,vad är en stark ledare jämfört med en stark demokrati,,den starke ledaren är oftast stark tack vare sin vapenmakt..
  Ja du välkommen ner i vinnarhatten när din mage säger till. Haé Kram.

 4. Förstår ungdomen. Sedan många år är det inte politiker utan en entreprenör som bestämmer nästan allt som ska ske i Båstads och Ängelholms kommun. Så vi har faktiskt en form av diktatur redan.

 5. Skrämmande är det, att man så skiter i vilket. Visst är det vårt fel men det är ju också så i en demokratis som funnits så länge, man tar det för givet. Några år med en diktator skulle nog förändra det. Ungdomarna tycker inte heller att det är skillnad på de olika partierna och varför ska de isåfall välja.

  Nej, jag vet inte vad man kan göra mer än att prata om det, prata politik med ungarna, heöa iden, för det är ju inte tråkigt!

 6. Vi behöver göra oss av med dagens fossiliserade partisystem, i realiteten ett tomt skal som står kvar därför att det stöttas på konstlad väg, genom mediamonopolism, journalistik, parti- och presstöd. Och förstås genom att inga andra än politiska partier har rätt att bedriva politik.

  Demokrati kan över huvud taget inte vara någonting man överlåter till en kår av professionella yrkesutövare. Redan Aristoteles visste att demokrati är deltagande demokrati, när vanligt folk har och utövar makten. Valdemokrati å andra sidan är det samma som aristokrati.

  Det talas så otroligt mycket om demokrati, men i vårt vardagliga liv i förhållande till myndigheter och arbetsgivare så är vi närmast slavar som förväntas lyda och aldrig ifrågasätta. Vad är en demokrati som saknar förankring i den vardag där människorna trots allt befinner sig?

  Kan demokrati verkligen vara lika med en symbolisk ritual som tar plats vart fjärde år? En sådan ”demokrati” syftar snarare till att ge folklig legitimitet åt makthavarna. ”All makt utgår från folket” lyder grundlagens första paragraf. Det är träffande. Makten går från folket ut, men vart går den hän? Inte tillbaka till folket i alla fall. ”Demokratin” är då ett fiffigt sätt att suga ut makten från folket.

  Riktig demokrati måste innebära att folket underifrån utövar makt som trycker undan den makt som utövas av eliterna ovan (stater, chefer, kapitalister osv).

 7. Mina stackars ungar här blir ordentligt informerade om demokrati och politik. Inte alltid frivilligt, men rösta gör dom och läser på innan, så att de vet vad de röstar på. Inte som jag vill förstås, men man kan ju inte begära att de ska tycka samma som päronen.

 8. Jag håller med dig till 100% om att det är vårt ansvar som föräldrar och vuxna. Det skrämmer mig lite hur unga resonerar idag. Jag vet inte vad det är en följd av? 60-talisterna verkar ha haft en friare uppfostran 😉

 9. Det som är så lustigt med alltihop är att få i min ålder säger sig vara intresserad av politik, men självklart har de starka åsikter om allt möjligt. Tror inte riktigt alla förstår att politik inte handlar om vam som säger vad i riksdagen och vilken färg den gubben tillhör.
  Själv tycker jag politik är superintressant och det är tråkigt att det inte är fler som gör det.
  Kramen

 10. demokratin är viktig och nägot vi ska vara rädda och värna om, det halkar så lätt och blir något helt annat
  Sv: jodå jag fick mina rhododendronbuskar 🙂
  kramar

 11. jag hörde också om detta idag, och blev ganska förskräckt…
  speciellt när unga tänker så…
  de är ju framtiden…
  ja, jag tror också det är viktigt att i familjerna man diskuterar vad demokrati är,
  samhället och hur man vill att det ska vara
  och ja, politik är ju allt som rör oss i vardagen…och vi har alla ett ansvar..
  och just nu när flera länder i världen kämpar för att bli demokratiska,
  och även offrar sina liv för att nå dit
  tycker det skulle ge en tankeställare…
  kram

 12. Stort GRATTIS på Namnsdagen (?) om jag ej minns fel!
  🙂

  Här skiner solen idag också,
  och det ser nästan vindstilla ut!
  🙂
  Ha en fin Lördag!

  Kram
  Stevie

 13. Min pappa försökte köpa våra röster första GÅNGEN VI SKULLE RÖSTA TILL valet! Det hade han inget för, vi sålde inte dom! 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s