Färdiggroddat?

Jag har alltid hört att man ska vara försiktig när det gäller groddar av olika slag, för att det lätt kommer bakterier i dom. Jag har för mig att orsaken var att det lätt blir salmonella i dom.

Jag har ätit groddar, men alltid i grytor, så att dom groddarna har kokat med i några minuter. Utomlands har jag aldrig lagt en grodd på min tallrik i tron om att Sverige inte skulle drabbas, hmmmm…. Jag tror att min mormor som har varit död i många år, varnade mig för att äta råa groddar.

Nu har det verkligen satts på sin spets när man tror att EHEC smittan kan finnas i groddarna  här i Sverige och nu har massor av groddar återkallats av dom stora livsmedelskedjorna och nu är det försäljningsstopp.

Man måste börja med att hålla ännu renare i stall och ladugårdar, för naturgödsel används i hög grad på gårdarna runt om i världen.

Jag önskar alla en härlig  grodfri   groddfri sommar! 🙂

14 reaktioner till “Färdiggroddat?

 1. Snart har vi nog groddskräck i detta land och då kommer det ett nytt larm om att det är något annat som orsakar smittan…

 2. Vi har ofta groddar på min skola men det lär nog vara slut med det. Lite obehagligt när man inte säkert kan lokalisera smittan. För en herrans massa år sedan var det något liknande och då spekulerades det i tomater eller billig olja… Nåja, groddarna hoppar vi över just nu och kör med svenska grönsaker.

  Kram

 3. Jag har aldrig ätit groddar, för jag har tyckt att de ser inte bra ut eller smakar gott. En ny variant är ju att man misstänker att fröerna redan är smittade.

  Kram/Gilla

 4. Innan jag fick barn tänkte jag aldrig på sånt, men sen sonen börjat äta samma mat som oss är jag livrädd för allt som kan vara smittat på något vis.

 5. liseberg bad, groddar, härligt, sommar nu vännen. ni har haft det lika bra som vi haft. härligt. sköt om er tills jag kikar in igen. hör av mig när jag får tid på sjukhuset igen, kramar biggan

 6. Idag badat och solat nere i vättern.Imorgon åker jag ner till pappa.På lördag och söndag ska vi till Visby på släktträff första vi varit på i Visby.På morfars sida har vi haft fler träffar.Ha en skön helg-kram

 7. Ja, det med EHEC smittan är läskig…
  och ja, det gäller nog att vara försiktig nu.
  men om man kokar t.ex. groddarna så försvinner nog de eventuella bakterierna som finns
  och ja att hålla rent i stall och ladugårdar är nog extra viktigt nu.
  Men undrar hur de gjorde förr i tiden ?
  när inget konstgödsel fanns osv.
  ha en fin sommar du också
  kram

 8. Inga groddar här inte! Fast jag vet inte om de är så där farliga. Det är alltid något som är direkt livsfarligt – nöttkött, chips, potatis, kyckling…

 9. Trist! Jag gillar verkligen råa groddar och brukade ta en rejäl portion varje dag på skolans salladsbord. Nu var det inte djur som spred smittan utan människor ser det ut som; inte en traditionell EHEC utan i grunden en e-coli (finns hos människa) som blandat sig med EHEC och blivit en ny farlig variant.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s