Vad är ful mat?

Det slängs mat för 20-40 miljarder i det här landet och det är inte bara hushåll och restauranger som slänger överbliven eller gammal mat.

Nu får man reda på att butikerna slänger ”ful mat” t.ex krokiga morötter. Det handlar alltså om fullt ok mat, men den döms ut på grund av sitt utseende.

Jag äter gärna krokiga morötter och jag tycker att det är skamligt att slänga mat. Dessutom blir det dyrare för konsumenten i slutändan.

Jag undrar hur mycket ”ful mat” det slängs i U-länderna?

Annons

18 reaktioner till “Vad är ful mat?

 1. Det är faktiskt helt vansinnigt egentligen.
  Om man lägger pengarna på att morötterna ska vara raka så kan de ju i så fall sänka restaurangpriserna och vi får käka krokiga morötter.

  Där slängs ingenting!

 2. Men jösses, det låter ju helt absurt! Sen slänger vi en massa mat hemma i hushållen med, finns ingen måtta på eländet. Vi varmkomposterar visserligen all överbliven mat men var och en borde bli bättre på att spara rester till annat eller kanske beräkna lite bättre.
  Jag hade lätt köpt krokiga morötter, varför inte ?

 3. Men vad galet! Vansinne att slänga mat, speciellt om det är pga det estetiska!

  Dom har inte semesterstängt på vårt dagis, öppet hela sommaren 🙂

  Kram

 4. Det är förfärligt så mycket mat som slängs. Vi slänger själva ett minimum och äter istället upp, medan det är fräscht. Smårätter som har blivit kvar äter vi till exempel till lunch kanske med nåt tillägg.

  Jag var ju med om andra världskriget och har minnen av ransonering och allt. Mamma brukade säga: Tänk på Europahjälpen! Min syster, som var yngre trodde att det hette Ropahjälpen.

  Kram/Gilla

 5. Ful men ätlig mat borde kunna användas för att göra halv- och helfabrikat. Jag menar, vem bryr sig om morötterna i morotskakan var krokiga eller raka innan de revs?

 6. Inte undra på att efter stängningsdags så smyger det in ”ungdomar” till ica´s containrar. Där hittas både krokiga morötter och för just den natten färskt bröd!

 7. Min vän som jobbar på en odling säger ju att de få kasta allt som inte håller klass 1, vad det nu är. Grym blogg förresten, råka komma in här när jag satt och sökte runt 😉

 8. Vad skoj! Nälden ligger inte alls långt härifrån, kanske 4-5 mil eller nåt sånt. Bussen som går hit går igenom där, och när man är i Nälden brukar man vara halvvägs till Östersund, så jag gissar på att det är runt 4 mil kanske. Kan tänka mig att det inte blir så många turer till mormor och morfar om de spenderar halva året i Thailand. 🙂 Och jag som tycker jag har långt till mina föräldrar som bor i Östersund, haha.
  Kram på dig!

 9. Det är fruktansvärt. Jag brukar också tänka på alla gamla maträtter som man hittade på för att det var ont om mat, man hittade på sätt att ta vara på allt. Idag slänger man allt utom de finaste bitarna… Medan människor svälter… Nåt är fel och jag ser ingen enkel bra lösning, tyvärr.

 10. Ja helt sjuk. Hur har vi svenskar blivit? Utseendefixering, nu räcker det inte längre med det egna utseendet, morötterna ska hålla rätt vikt, rätt fom och rätt storlek.

 11. Jag är faktiskt väldigt kinkig när det gäller datumstämplar (fast jag kan äta från ett gatukök i exempelvis Vietnam – där ser man ju inga datum…). Men att ”ful” mat slängs, det har jag noll förståelse för. Redan i början på 80-talet fick vi hämta färskt och jättegott bröd till djuren på Skansen. Alldeles nybakt var det – men snedjäst eller nåt annat skönhetsfel. Skandal tyckte jag redan då!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s