Demokratiskt värre.

I Nordkorea har man gått man ur huse för att rösta.

Valdeltagandet var högt 99, 97 % och dom som inte röstade var inte i landet och kunde inte delta.

Det är siffror som bara politiker i väst kan drömma våta drömmar om.

Dessutom måste Nordkorea ha fantastiska ledare eftersom samtliga röstade ja till de statligt valda kandidaterna.

Hmmmmm……… piskan viner hårt i det fattiga landet som leds av Kim Jong Il och här gäller det att lägga rätt valsedel i rätt urna…. annars.

En tacksamhetens tanke sänder jag till folk som  med svett, blod och tårar  har sett till att jag får leva i ett demokratiskt land och kan rösta vad och på vem jag vill.

Det är skämmigt att vi inte har högre valdeltagande. Vi har möjlighet att göra vår röst hörd och många låter bli. Det är en rättighet  och skyldighet (?!) vi har nu!

Det finns ingen garanti för framtiden. Våra demokratiska rättigheter och skyldigheter kan strykas med ett enda pennstreck!

16 reaktioner till “Demokratiskt värre.

 1. Tur att vi bor där vi gör. Nog utnyttjar jag min rösträtt, ja gubben med fast han säger att han inte ska. Haha, han vågar nog inte annat. Kramen

 2. Frågan är väl vad som är rätt valsedel i rätt urna. Antar att det bara fanns en sedel att välja på och tvekade du, fanns det säkert rösthjälp att få en halv meter bakom dig.

 3. Hehe, inte ens med den starkaste piskan lär man kunna få så många att gå att rösta.
  Och självklart hade inte alla röstat ”ja” (till vad det nu var) om det hade funnits ett uns av demokrati – detta oavsett hur begeistrade alla var eftersom det alltid finns avvikande åsikter.

  I dwet här fallet räcker det nog att få 7-80% att faktiskt rösta (om ens det) – sen hittar man på lite coola siffror på ”departementet för rösträkning och demokrati” (eller ngt sånt) och vips: 99.97% deltagande, alla sa ja – och den store ledaren är jättenöjd och kulissen upprätthålls ett tag till :/

  /K

 4. Demokratin är guld värd så jag förvånas över att vi har så pass många soffliggare i vårt land. Visst kan man vara besviken på politikerna men…

  Kram

 5. En rättighet vi borde sätta större värde på, absolut! Det är kanske så att vi har haft det så bra i vår demokrati att det anses som en självklarhet!

  1. Även i Sverige förväntas du ha ”rätt” åsikter – skulle du t ex yppa kritik mot svensk asyl- och integrationspolitik kan du ganska snabbt räkna med att ställas ute i kylan av etablissemanget….

   Kanske kallas ”främlingsfientlig” – eller t o m ”rasist”….

 6. Det är likadant i Vietnam, där min son bor. Alla vietnameser MÅSTE rösta. Hans fru vet inte vem hon röstar på, men röstar gör hon.

  Tyvärr är det ganska dåligt med deltagande här i USA. 2008, presidentval, ger en siffra av 61.6%.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s