I fotogenlampors sken

Inte nog med att elen är svindyr, nu ska lågenergilamporna chockhöjas. Priset kommer att gå upp 25-30% i höst. Råvarupriserna stiger och då vill tillverkarna kompensera sig för det. Är det kvicksilverpriset som stiger?

Tyvärr hamstrade jag inte tillräckligt med glödlampor, det får bli fotogenlampor på kvällarna. Stearinljus och pannlampor är inte heller så dumt.

Varför tvingades vi in i ” lågenergilampsvängen” så fort? Beslutet kunde tagits när allt var utprovat och kvicksilverfritt. Nu är det ju farligt avfall och ska behandlas därefter.

Hmmm….undrar hur många fotogenlampor jag behöver……

23 reaktioner till “I fotogenlampors sken

 1. Jag hade redan en hel hög av de gamla glödlamporna, som har blivit liggande sen vi har bytt ut till lågenergilampor. Så jag kommer ju förstås att förbruka dem först när lågenergilamporna har tagit slut. Snåljåp som jag är.

  Men kommer inte fotogenen gå ner nu, när oljan plötsligt har blivit billigare?

  Svar: Det finns till och med permanenta solsängar i trä, där man kan sola sej på Gröningen. Det är suveränt. Men oftast är de redan upptagna av andra, som har kommit före.

  Kram/Gilla

 2. Här finns än så länge vanliga glödlampor att få tag på och lär nog finnas ett tag till. Turkiet är ju inte så snabba alla gånger 😉
  Sv: Nädå, ganska många bullar finns kvar. Tog ner ett gäng till kontoret men dom gick inte åt så snabbt som jag trodde dom skulle göra. Dom som var där fastade allihop (ramadan) så det var bara Hasan som åt några. Dom andra får vänta tills nu. ”Matbomben” smällde för 5-10 min sedan.

 3. Låter helt galet, tycker att de är dyra redan nu! Får ladda med stearinljus nu då eller storköpa lampor på IKEA! =)
  Tack för kommentaren!
  Kram Elenor

 4. Kanske bäst att satsa på solcellslampor. De är åtminstone billiga i drift. Det lär ju finnas en del på marknaden av dem. Jag har några på Mitt Sommartillhåll…

 5. Hej du,,jäkligt larvigt med lampor hit och dit,håller med dig om att beslutet att sktota vanliga lampor var oövertänkt,så jädra bråttom behöver man inte ha..
  Ja området Hedesunda-Gysinge-Tärnsjö,,är ena riktiga mygghål,,Usch o fy..Haé Kram.

 6. Tills jag var 5, bodde jag på ett skogvaktarboställe i urskogen mellan Grangärde och Björbo. Ingen el och inget vatten. Mamma använde karbid-lampa när hon skulle ut och mjölka korna och mocka i la’gårn.
  Inomhus var det fotogenlampor. Kommer ihåg hur Mamma tvättade ”skorstenarna” varje vecka, och hur försiktig man fick lov att vara, för dom var så sköra.

  Hur går det för Luma nu då?

 7. Allt detta med lågenergilampor var ett enda stolpskott som tydligen inte gynnar naturen i slutänden heller. Och utan att veta något så undrar jag om det möjligen är som det brukar, att någon försöker sko sig på en ny situation. Har inte hört något om vilken råvara som plötsligt blivit ¨mycket dyrare.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s