Sponsrade?

Östra sjukhusets droger säljs på gatan…..

Heroinister, som går på subutex och metadon för att slippa heroin och är inskrivna hos sjukhuset för att få den mildare drogen, säljer vidare till unga och andra på gatan.

Vissa kan ta mindre dos än vad läkaren har skrivit ut och det som blir över säljs vidare.

Många unga som aldrig skulle vara i närheten av heroin blir istället beroende av ex. metadon.

Personalen på avdelning 369 på Östra är fullt medvetna om att  det läcker droger från sjukhuset och gör inget åt det. Dom har sina rutiner och är inga poliser……

OM man vet att drogerna kommer i andra händer än för avsedda personer, är det väl deras ansvar att inget kommer ut på öppna marknaden och skapar fler missbrukare?

Ett ord dyker upp i mitt huvud: Sponsring. Den tanken måste tvättas bort, för det kan väl inte vara så att personalen ser mellan fingrarna av den anledningen!?

18 thoughts on “Sponsrade?

 1. Det finns mycket sjukt inom psykiatrin skall jag säga. Nu verkar det dock som om tidningarna kör på ett tema där man skall skapa en osund debatt kring läkemedel som faktiskt hjälper väldigt många som annars skulle dött av olika anledningar. Detta gäller både metadon och ADHD-mediciner. Snedvinklat brukar det vara.

 2. Detta problem finns nog lite överallt. Inte bara på avd 369 på Östra. De finns säkert de som överförskriver dessa preparat till missbrukare och för att de inte har tid att förnya recepten och träffa pacienten oftare, så skrivs de ut i ekonomi förpackningar och missbrukar har ofta dålig ekonomi och säljer sånt på gatan. Det vore bättre om dessa preparat skrevs ut i mindre förpackningar och oftare till de som är behov av det…

  1. Jag håller med om att vården inte räcker hela vägen, men det handlar främst om andra insatser: läkarbrist, för få psykologer, för få andra hälsofrämjande åtgärder och bara något vettigt för patienter att göra om dagarna. Medicinen (subutex/metadon) är ingen mirakelmedicin som löser allt, men den kan vara en hjälp på vägen till ett liv utan kriminalitet och missbruk.

   Några ”ekonomiförpackningar” förskrivs inte heller inom substitutionsprogram – för att få med sig EN extra dos (metadon/subutex) för en ledig dag, så måste patienten haft DAGLIGA besök med övervakade medicinintag i SEX månader.

   De patienter som lyckats få denna behandling, men som ÄNDÅ profiterar på sina mediciner som de får GRATIS (betalar inte en krona för en enda medicin) – de borde skämmas. Det är väl ändå inte personalen som säljer mediciner – det är patienter som inte förstått behandlingens fulla värde och vilken skada onyanserade och researchfattiga reportage av denna typ gör.

 3. Personalen på Östra ger sitt yttersta för att stoppa läckage och försäljning av medicinen på svarta marknaden, genom kontroll och strikta rutiner. Men de är som sagt vårdpersonal och inte poliser. Medicinen ska hamna i kroppen på opiatberoende patient i behandling under strika regler och föreskrifter med målet drogfrihet, god hälsa och ett icke kriminellt liv. Kontrollen blir högre (och därmed arbetsbördan) samtidigt som fler behöver komma in i behandling. Visste du att patienterna hämtar och intar medicin övervakat i 6 månader! innan de ens får hantera medicinen på egen hand? Det är inte troligt att en person fri från drogmissbruk helt plötsligt börjar köpa Metadon, då denna medicin inte ger nån kickeffekt eller rus. Kanske polisen i Göteborg ska ta sitt anvsvar och lägga ner mer resurser på den illegala drogförsäljningen som faktiskt är ett narkotikabrott. Polisens område inte vårdens, tack. Mottagningen räddar liv men för er som tycker det är bättre att heroinisterna går och dör av sitt missbruk…

  1. Jag är fullständigt medveten om att sjukvårdspersonalen gör ett jätte jobb, men faktum kvarstår att det finns ”legala” droger ute på gatan. ALLA måste hjälpas åt och inte ha vattentäta skott mellan sig. ”Det här är inte mitt bord”, tycker jag mig ha hört förr!
   Det är då saker faller mellan stolarna…….

   1. Är hjärtinnerligt trött på att beroende- och missbrukskliniker ska klä skott och ta ansvar för ALL ”legal” narkotika ute på våra gator och torg. En stor del narkotikaklassad medicin förskrivs från vårdcentraler och somatiska avdelningar men om detta pratas det ingenting. Till syvene och sist är det också patientens ansvar att inte sälja sin medicin. Och beträffande sponsring så kan du slå direkt slå den tanken ur hågen.

 4. Visst finns så kallat ”legala” droger på marknaden. Men då menar jag också övrig sjukvård borde granskas under lupp då väldigt mycket narkotikaklassad medicin förskrivs från både vårdcentraler och somatiska avdelningar. Men det skrivs det aldrig om. Min upplevelse är att beroende- och missbrukskliniker får klä skott för allt sorts läckage av narkotikaklassade mediciner. Eller?

 5. Jag går själv på östra och det finns alltid vissa som inte tycker om hur dom blir behandlande av personalen och vill då jävlas tillbaka…..på ett eller annat sätt.
  Det läcker medeciner men personalen gör ett jäääääätte jobb att försöka stoppa detta.
  Det kanske är dags att lägga mera pengar på vården ….

 6. Inget system är helt säkert och jag tror säkert att personalen gör vad de kan. Metadonkliniker är viktiga och sådant här får inte leda till att de stänger. Media har faktiskt ett ansvar här, att inte överdriva.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s